keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Pihalta taas päivää!

Sain maanantaina työkaverilta (terkkujaa!!) palautetta, että en ole päivitellyt.... Niinpä päätin, että nyt täytyy taas tehdä ryhtiliike asian suhteen ja tässä sitä taas ollaan. Pihalla.

Toukokuu on kieltämättä kyllä aina aika kiireistä aikaa ja nyt, kun on vielä nämä pihahommatkin päällänsä, niin eihän sitä meinaa kaikkea ehtiä tehdä. Onneksi pihalla on kuitenkin taas hieman edistytty.

Ekanakin meidän ruoho vihertää. Taas. 8)
 (Lisähuomatuksena kuitenkin kerrottakoon, että juurikin huomenna pihaa kaivetaan taas yhdestä kohtaa auki, ei meinaa vieläkään mennä vedet sinne minne pitäisi...huoh.)

Toiseksi meidän ensimmäinen oma omenapuumme kukkii. Jonakin kauniina päivänä siinä on varmasti omenakin.

Kolmanneksi. Riipparaita kasvattaa lehtiänsä ja norjanangervokin kukkii.


Yritän tässä siis kovasti vakuutella itselleni (ja teille), että kyllä tästä vielä katseenkestävä piha tulee.
Ja jos ei tule, niin aina voi siirtyä sisätiloihin ihastelemaan leikkokukkia.

Kaunista viikkoa kaikille teille ihanille sinne jonnekin!

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Istutuksia

Pihan suunnittelu on aika mukavaa hommaa. Katselet kuvia kauniista kasveista ja pihoista. Kiertelet puutarhakauppoja, kurkit toisten pihoja ja otat kuvia inspiraatioksi. Tutkit kasvupaikkoja ja siihen sopivia kasveja. Sitten vähän mittailet ja piirtelet. Ensikertalaiseltakin tämä osuus sujuu ihan kivasti.

Mutta sitten...Teoriassa on selvää, että kuoppa kaivetaan puoli metriä syväksi ja suunnilleen yhtä leveäksi. Pohjalle laitetaan uutta multaa ja sitten ainakin 30litraa vettä. Eikun hommiin.
Käytännössä kaivaminen on hiton hankalaa. Vesi lilluu yli äyräidensä ja kaikki paikat ovat yhtä kuravelliä. Selkäsi krampaa, koska et ole tottunut kykkimään pensaiden juurella. Parin päivän päästä huomaat, että taimesi on vinossa ja seuraavana keväänä kasvisi näyttää uhkaavasti menetetyltä. Ei mennyt niinku Strömsössä.

Mutta toisaalta. Yrittänyttä ei laiteta.
Minä olen suunnitellut pihallemme kaksi istutusaluetta, joihin tulee pääasiassa havukasveja. Tämä toinen alue saatiin onnellisesti tehtyä viikonloppuna. Voitte uskoa, että olin ihan ylpeä omasta suunnitelmastani ja miehen kanssa toteutetusta käytännön toteutuksesta. Murehdin tuota seuraavanäpäivänä-ensikeväänä -osuutta vasta myöhemmin...8)

Pienen ihmettelyn jälkeen saimme selville miten yhdistämme kuopan kaivamisen ja katekankaan laittamisen. Kaikkitietävä Google kertoi, että kuopat kaivetaan suunnitelluille kohdille. Sitten levitetään katekangas, johon tehdään ristiviillot kuoppien kohdalle. Tämän jälkeen onkin melko helppo hoitaa istutushommat ristikkäisten kankaiden koloista.

Havualueeseen olin valinnut kolme timanttituijaa, pari kartiovalkokuusta, kiinankatajan, pari erilaista sinikatajaa sekä neljä pallotuijaa. Lisäksi alueen toiseen päätyyn tuli yksi riipparaita. Katteeksi hiilenmustaa haketta.
Ja tällainen siitä sitten tuli! (Kuvassa viimeistelyhommat tekemättä)

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Pihalla tapahtuu

Viime viikolla pihalle levitettiin uudet mullat. Vanha ruoho jätettiin sellaisenaan alle ja uudet mullat siis siihen päälle. Ennen vappua maahan heitettiin kylvettiin myös uudet ruohonsiemenet. Vanhassa ruohossahan ei sinänsä ollut mitään vikaa, mutta multa, jota Kekkilästä saimme oli pahasti jauhosavikan saastuttamaa. Viime kesänä meillä näytti pahimmillaan tältä. Nyt tottavie toivotaan, että multa olisi laadukkaampaa!


Ennen nurmikon istutusta pihaamme istutettiin myös ensimmäiset omenapuut. Ilmeisesti omenapuita istuttaessa olisi syytä laittaa pihaan aina ainakin pari eri lajiketta, jotta tuottaisivatkin joskus jotain. Ei kai täältä puheestani muuten kuulla mahtava asiantuntijattomuuteni puutarha-asioissa. ;)
 Pihan laittoon kuului tällä erää myös reunanauhojen laitto murmikon ja soran väliin. Ei ollut seKÄÄN ensikertalaiselle mitään helppoa homma. Mutta ilmeisesti tekemällä oppii ja virheiden jälkeen oppii vielä paremmin....Ja jos joku vielä tuo meille jostain vaikka kottikärryllisen kahisevaa, saadaan tuohon tilalle joskus jotain mukavammankin näköistä. Pitänee jäädä odottelemaan...

 

Lopuksi kiitos Raimolle ja Mikalle, jotka ansiokkaasti auttelivat meidän pihan uuteen kukoistukseen! 8)